Putin'den doğalgazda indirim sözü

Putin'den doğalgazda indirim sözü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ile görüşme sonrası ortak açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin yeterli olmadığını belirterek Türkiye'nin enerji talebinin büyük çoğunlukla rusya'dan temin ettiğini söyledi. 

Erdoğan, Türkiye'nin ticari hacimde Türkiye aleyhine açıklığı gidermek amacında olduklarını söyledi. 
Rusya'dan yurt dışı ziyarette Türkiye'nin ilk sırada yer aldığını, bununla birlikte Akkuyu Nükleer santrali ile ilgili geniş detaylı çalışma yaptıklarını anlatan Erdoğan, Türkiye'den 200 dolayında öğrencinin nükleer alanında Rusya'da eğitim aldıklarını söyledi.

Erdoğan şunları söyledi
-Diplomatik temsilcilerin durumunu ele aldık.
- Enerjide atılacak adımlar konusu bir başka önemli konu. Bu akşam ayrıca Güney Akım konusunu da ele aldık. Hazırlanan ön mutabakatı kesin mutabakata çevirme hedefindeyiz. 
Bölgesel sorunları ele alma fırsatımız oldu. DEAŞ ve PKK gibi terör örgütlerine yönelik konuları ele aldık. Bununla birlikte Irak ve Suriye konusunu ele aldık. 
-Kırım Tatarları soydaşlarımızla ilgili konuyu ele aldık. Kırım halkına yönelik bugüne kadar verilmeyen hakları verilmesi konusunda güvence verdiler. Yerleşim konusunda da yardımcı olacaklarını belirttiler.
-Ukrayna'daki krizin uluslararası hukuk temelinde çözülmesi, Minsk mutabakatı konusunda herkesin kararlara uymasından yana olduklarını belirttiler.
Krizlere çözüm üretme konusunda ortak gayretleri gördük. 
Putin'den açıklama: 

Türk mevkidaşlarımızla görüşmelerimiz çok yapıcı ve verimli kapsamlı oldu. Birçok önemli belge imzalandı. Türkiye, Rusya için Almanya'dan sonra en fazla ticari işbirliği içinde olduğu ülkedir. 

GÜNEY AKIM PROJESİ İPTAL 

Enerji alanı, ikili işbirliğinin çok önemli bir konusudur. Türkiye piyasasına hem doğalgaz hem petrol ve petrol ürünleri tedarik ediyoruz. Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamak için, Gazprom'un mavi akım kapasitesini artırma düşüncesindeyiz. 

DOĞALGAZ FİYATINDA YÜZDE 6 İNDİRİM

Karadeniz üzerinden geçecek Güney Akım projesinde Bulgaristan'da izin alamadığımız için projeye şimdilik başlayamayacağız. Bu nedenle projeyle ilgili düşüncemizi yeniden ele alacağız. Türkiye topraklarında tüketiciler için yeni enerji akım hattı oluşturulması düşüncesindeyiz.  1 Ocak itibarı ile doğalgaz fiyatlarında yüzde 6 indirim sağlayacağız. Daha sonra bu indirim oranı artabilir. Bu konuda ortaklarımızla yapacağımız anlaşmalara bağlı olarak değişecek. 

Akkuyu nükleer santral projesini etraflıca görüşmelerde bulunduk.
Finansal alanda da işbirliğimizi geliştiriyoruz.  Milli paralarla ticaretin artırılması önemli bir konudur.

Türkiye ve Rusya'da ticaretin milli paralarla yapılmasını teşvik edeceğiz. 
Doğalgazla ilgili her türlü sevkiyatı artırmaya hazırız. Hem mavi akım hem de yeni bir hat kurulması konusunda mutabakata hazırız.  

NÜKLEER SANTRAL KONUSUNDA TAM MUTABAKAT VAR

Gazetecilerin nükleer enerji ve doğalgaz boru hattı sorularına cevap verdi.
Nükleer güç santrali ise çok özel bir proje. Yap İşlet Devret prensibine göre inşa ediliyor. 20 milyar dolarlık bir proje.  Türk makamları ve yönetimi bunun doğru olduğunu düşünüyorsa biz de projenin desteklenmesi konusunda her türlü yardımı vereceğiz. İlerde de projenin güvenliği konusunda da çalışmalarımız sürecektir. 

PUTİN VE ERDOĞAN'DAN SURİYE İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye ile ilgili soruya cevap verdi.
Suriye konusunda yaşanan sorun konusunda ortak mutabakatımız var. Ancak sorunun çözümü konusunda farklı görüşlerimiz var.  Terörle mücadele konusunda bir sıkıntı yok. Rusya Federasyonu'nun da terörle mücadeleye karşı nasıl mücadele ettiğini görüyoruz.  Senin terörün iyi benimki kötü diye birşey yok. El Kaide'de çıkan ve Suriye'de palazlanan DEAŞ terör örgütü,  Suriye ve Irak'ın belli bir kısmını işgal etti. Bu örgüt gücünü nereden alıyor. Bu konuda ortak mücadele vermemiz gerekiyor. Bu konuda Suriye ve İran'ın da üzerine önemli rol düşüyor. Bu konuya mezhebi konuda bakarsak sorun çözülemez.  Şu ana kadar Suriye mevcud hale Esed yönetimi ile geldi. Şu anda yıkılmış yakılmış bir Suriye var. Esed sonrası diye bir endişe olmaması gerek. 1 milyon 600 bin insan benim ülkemde. 5 milyar dolar harcama yaptık. bize yapılan yardım ise 200 milyon dolar dolayında. Türkiye bu konuda bedel ödüyor. Rusya bu konuda Esed rejimini yok farz etmesi gerekir. Suriye'de tüm kesimlerin katılacağı bir yönetimin oluşturulmasından yanayız. 
Putin bu konuda şunları söyledi
Suriye'de sorunun var olduğu konusunda mutabıkız. Yeni bir kaosun olmasından yana değiliz. Orada yaşayan insanlar nasıl kendini güvende hissedebilir, nasıl eşit haklara ulaşabilir konusunda ortak noktaya varmalıyız. Bu konuda tüm taraflarla da görüş mutabakatında olacağız. 100 milyar dolarlık hedef şu an için çok zor. Bugün 33 milyar dolarlık bir ciro var. Heyetler cironun artırılması için görüşmeler yapıldı. Hedef çok zor ancak gerçekleştirilebilir bir hedef. Rusya pazarları açmaya hazır. Ancak bazı bürokratik engeller söz konusu. Türkiye'de rus yatırımları başladı. Türk tarafınında

Rusya'da önemli yatırımları var. 
Esed'in iktadarda kalması konusunda Suriye'de seçimler yapıldı. Bazı sonuçlar alındı. Ancak biz Suriye'de durumun normal olduğunu düşünmüyoruz. Oradaki kanlı savaşın çatışmanın sonlanması, Suriye'nin gelişmesi konusunda çabalarımız sürecek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Suriye ile ilgili "Dünyada darbeciler hep yüksek oyla gelirler. Hep yüzde 90-95 oyla gelirler. Bizde geçmiş darbelerde açık oy gizli tasnif oyla seçimler yapılır ona göre de sonuçlar açıklanırdı. Bunun bir benzerini Mısır'da gördük. Suriye'de de seçime kimler katıldı kimler katılmadı iyi bilmek gerekir. Mısır'da demoratik ortamla yapılan seçimle Mursi iktidara geldi.

Antidemokratik yöntemlerle iktidara ise başka biri geldi. Suriye'de durum farklı değil.  Türkiye, Rusya ve İran ortak çalışma yapalım önerisini yaptık.  Bugün 141 ülke Suriye'deki koalisyon gücünü destekliyor.  Bunun görülmesi gerekir. Bugün hala Esed giderse kim gelir soruluyor. Ben de Esed giderse Halkın idaresi gelir.  Esed giderse DEAŞ gibi bir terör örgütü gelir endişesine karşı ortak bir platform yapılıp ona göre tedbir alınması ve tüm tarafların katılacağı bir platform kurulabilir.

Kaynak : Haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.