Seçim Sonuçları Liderleri Nasıl Etkileyecek

Seçim Sonuçları Liderleri Nasıl Etkileyecek

Türkiye, tarihinin en önemli seçimlerinden birine gidiyor. Peki seçim sonuçları liderleri nasıl etkileyecek, liderler seçimden sonra ne yapacak?

Yerel seçimlere yaklaşık 2 hafta kala tansiyon da giderek yükseliyor. Liderler meydanlarda sert nutuklarla birbirlerine yüklenirken sonuçları kadar sonrasında yaşanacaklar merak uyandırıyor. Vatan yazarı Hüseyin Yayman, bugünkü köşesinde seçimlerin hangi lideri nasıl etkileyeceğini ve liderlerin seçimden sonra nasıl hareket edeceğini kaleme aldı.

İşte o yazı:

TÜRKİYE, TARİHİNİN EN ÖNEMLİ SEÇİMLERİNDEN BİRİNE GİDİYOR

Türkiye, tarihinin en önemli seçimlerinden birine gidiyor. Seçim, tam bir güvenoyuna ve referanduma dönüştü. Hemen arkasından Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacak olması tarihi özelliğini daha da artırıyor.

Neresinden bakılırsa bakılsın, seçimler siyasette yeni bir dönemin kapısını açacak. Yerel seçim sonucuna göre tüm siyasi hesaplar yeniden yapılandırılacak.

Peki seçimler kimi, nasıl etkileyecek.

SEÇİMLER KİMİ, NASIL ETKİLEYECEK

ERDOĞAN KAYBEDERSE...

Tayyip Erdoğan: Politik kariyerinin en zor seçimlerinden birine giriyor. Sert mücadelelerin içinden geldiği için özgüvenli ve kontrollü bir kampanya yürütüyor. Her şeye rağmen gündemi kendisi belirliyor. Yerel seçimden alacağı oy, kendisi için cumhurbaşkanlığını ve partisinin 2023 planını gözden geçirmesine yol açacak. Yüzde kırk oranı ve Ankaraİstanbuleşiğiyle yarışa giriyor.

Kaybederse her şeyini kaybetmiş olmayacak ancak asıl mücadele, kazanırsa başlayacak. Meydanların diline ve sokağın nabzına bakıldığında Erdoğan'ın istediği sonuçları bir kez daha alacağı görülüyor. Fakat 30 Mart'tan sonra söylemini, üslubunu, politik dilini ve partisinin vizyonunu değiştirmezse kendisini büyük sorunlar bekliyor.

EN BÜYÜK RİSKİ KILIÇDAROĞLU ALDI

Kemal KılıçdaroğluBu seçimde en büyük riski Kemal Kılıçdaroğlu aldı. Gülen hareketiyle kurduğu taktik ittifak ve 'sağ'a açılma hamlesi ona büyük bedeller ödetebilir. Parti grubu ve taban, başarı beklentisiyle 30 Mart akşamına kadar sesini çıkartmayacak. Ancak hedef tutturulmazsa yeniden parti içi iktidar mücadelesi başlayacak. Kılıçdaroğlu için başarı yüzde 30 eşiği olacak.

Ankara ve İstanbul'u kaybetmiş bir Kılıçdaroğlu'nu zor günler bekleyecektir. 30 Mart akşamı olumsuz bir tablo ortaya çıkarsa haziranda kongre hazırlıkları başlayacaktır. Kılıçdaroğlu, büyük risk aldığı için çok sert bir kampanya yürütüyor. Onun için bu seçim ontolojik bir imtihana dönüşmüş durumda.

BAHÇELİ, FARKINDALIK YARATIYOR

Devlet Bahçeli: Bahçeli, kontrollü gerilim stratejisi ve yapıcı muhalefetiyle son dönemde farkındalık yaratıyor. Bu seçimlerin en rahat partilerinden biri. Özellikle AdanaMersin başta olmak üzere Akdeniz'de sürpriz yapabilir. Bahçeli bu duruşuyla 2007 seçimlerinde olduğu gibi 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminin kaderini etkileme gücüne sahip olacak.

BDP, TARİHİNİN EN RAHAT SEÇİMİNE GİDİYOR

Selahattin DemirtaşDevlet Bahçeli ile birlikte seçimlerin en rahat liderlerinden biri. BDP, tarihinin en rahat seçimine gidiyor. 1999'da başladıkları yerel seçim maratonunda toplam 37 belediye kazanmışlardı. 2009'da bunu 98'e çıkardılar. Şimdiki hedefleri, iki katına çıkarmak. İki dönem kuralı nedeniyle seçimlerden sonra parti yönetimi yeniden yapılandırılacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.