Seçmen listeleri için son 48 saat

Seçmen listeleri için son 48 saat

10 Ocak’ta askıya çıkan seçmen listeleri 23 Ocak’ta askıdan kaldırılacak. Oy kullanacak vatandaşların perşembe günü mesai bitimine kadar bu listeleri kontrol etmesi gerekiyor.

Seçmen bilgilerinin yer aldığı seçim listeleri 2 gün sonra muhtarlıklardan kaldırılacak. 30 Mart'ta oy kullanacak olan vatandaşların bilgilerini kontrol etmeleri ve hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenmeleri için asılan listelerin süresi 48 saat sonra doluyor.

Mahalli İdare Seçimleri'ne sayılı günler kaldı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen kurallar ve yasaklar işlemeye başladı. 30
Mart'ta yapılacak seçim için hazırlanan seçmen listeleri 10 Ocak'ta muhtarlıklara asıldı. Seçmen listeleri kural olarak 2 hafta boyunca muhtarlıklarda asılı kalıyor. Bu süre 23 Ocak'ta doluyor.

KÜTÜK YOKSA OY YOK

Seçmen listeleri, seçmenlerin ait oldukları mahalle veya köylerde, muhtarlar tarafından muhtarlıklara veya halkın kolaylıkla görüp okuyabileceği yerlere asılıyor. Bu listelerde kimlerin oy kullanıp kimlerin kullanamayacağı yani "Seçmen Kütükleri" listeleniyor. Seçmen kütüğünde, "Ad, soyadı, baba adı, ana adı doğum yılı, doğduğu ilçe adı, oturduğu yer adresi" bulunuyor. Bu bilgilerde yanlışlık olması durumunda seçmenlerin, bulundukları İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na başvurması gerekiyor.

SANDIK BÖLGESİ LİSTESİ

Oy kullanma hakkı bulunan seçmenlerin, oy kullanacakları sandık numarasını öğrenmelerini sağlayan sandık listesi de muhtarlıklara asılıyor. Seçmen kütüğüne yazılı seçmenlerin, soyadı alfabesine göre hazırlanan listelerden oy kullanacağı sandık numarası kontrol edilebilir. Her seçmenin sadece kayıtlı olduğu sandık numarasında oy kullanabileceği yasal bir kural. Sandık seçmen listesinde adı bulunmayanlar oy kullanamıyor.
 

Bugün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.