Soma'da Maden Faciası: 5 Ölü, 200 İşçi Mahsur

Soma'da Maden Faciası: 5 Ölü, 200 İşçi Mahsur

Manisa'nın Soma ilçesinde maden ocağında trafo patlaması sonucu yangın meydana geldi. AFAD'a göre 200 işçi mahsur kaldı, 5 işçi öldü.

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki Soma Holding'e ait olan kömür madeninde trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı en az 200-300 işçinin madende mahsur kaldığını açıkladı. AFAD yaptığı açıklamada, 5 işçi öldüğünü 11 işçinin yaralandığını 200'ün üzerinde işçinin mahsur kaldığını açıkladı. Soma'da maden ocağındaki yangın sonrası madenin içinde mahsur kalan işçilerden bazıları sağ olarak çıkarılmaya başlandı.

20 İŞÇİ ÇIKARILDI

Kazanın olduğu maden ocağında yapılan kurtarma çalışmaları devam ederken saat 21.00 sıralarında ocaktan 20 kadar işçi yaralı ve dumandan etkilenmiş olarak çıkarıldı. Kurtarılan işçiler Soma Devlet Hastanesi'ne ambulanslarla sevk edildi. Kurtarılan işçilerin yangına ocağın giriş bölümlerinde yakalandığı belirtildi.

BELEDİYE BAŞKANI'NDAN KORKUTAN AÇIKLAMA

Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, "Can kaybımız 5, mahsur kalan işçilerin sayıları 400'ü bulabilir." dedi.


ÖLÜ SAYISI ARTTI

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, ilçedeki özel bir madende elektrik trafosunda çıkan yangın sonucu madenin içinde bulunan 200-300 kadar işçinin yerin 2 kilometre altında mahsur kaldığını, hastaneye kaldırılan 20 işçiden 3'ünün hayatını kaybettiğini söylemişti. 

200-300 İŞÇİ MAHSUR 
      
Gazetecilere açıklama yapan Atçı, Eynez mevkisinde özel bir şirketin işlettiği madenin elektrik trafosunun yanması sonrası duman nedeniyle madenin içindeki 200-300 işçinin mahsur kaldığını söyledi. Atçı, "Şu anda kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bir vardiya işçi, 200-300 civarında içeride, bu işçilerden 20 tanesi çıkarılabildi, hastanelere sevk edildi. Bir tanesinin vefat ettiği bilgisi geldi" demişti.

MADEN İŞ SENDİKASI'NDAN AÇIKLAMA

Maden İş Sendikası Ege Bölge Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, yaptığı açıklamada, yangın sonrası dumanın maden ocağına yayıldığını, içeride bulunan işçilerin dumandan etkilenmesinden endişe edildiğini ifade etti.

"GAZ MASKELERİ VAR AMA YETMEZ"

Henüz kaç işçinin maden içinde bulunduğunun bilinmediğini söyleyen Küçükgençay, "Ekipler müdahale ediyor. Yangının bir an önce söndürülmesi gerekiyor. Temiz havayla işçilerin buluşturulması için de çalışma yapılıyor. Madenin içine temiz hava pompalanıyor. Şu ana kadar kimseye ulaşılmış değil. Yangın içerideki oksijeni yokettiği için arkadaşlar sıkıntıda. Gaz maskeleri var ama onun da dayanma süresi var, yeterli kalmayabilir" dedi.

CHP HEYET GÖNDERDİ

CHP, olay sonrası Soma'ya bir heyet gönderdi. Manisa Milletvekilleri Hasan Ören, Sakine Öz, Özgür Özel ile İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Mustafa Moroğlu ve Alaatin Yüksel'den oluşan heyet, patlamanın meydana geldiği ocakta incelemeler yapacak.

KILIÇDAROĞLU´NUN TÜRK-İŞ ZİYARETİ ERTELENDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yarın cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin gerçekleştireceği Türk-İş ziyaretinin, Soma'da meydana gelen kömür ocağında trafo patlaması nedeniyle çıkan yangında can kayıplarının olması ve 200'e yakın işçinin mahsur kalması nedeniyle ertelendiği bildirildi.

MHP'DE BÖLGEYE GİDİYOR

Yaşanan facia sonrası MHP'nin bölge milletvekilleri de bölgeye doğru yol aldı.


Haberi alan aileler maden ocağına akın etti.

BAKANLIK HEYETİ YOLA ÇIKTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, Soma'da özel şirketin işlettiği kömür madeninde çıkan yangınla ilgili inceleme yapılması amacıyla 3 iş müfettişi görevlendirildi.

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, Soma'daki maden ocağında çıkan yangının ardından İzmir Teftiş Grup Başkanlığından 3 iş müfettişine inceleme görevi verildi.

Öte yandan, İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel de Soma'ya gitmek üzere Bursa'dan hareket etti.

BAŞHEKİM'DEN AÇIKLAMA

Manisa Soma Devlet Hastanesi Başhekimi Rüştü Parlak, maden kazasından dolayı hastaneye getirilenlerden 3 işçinin hayatını kaybettiğini söyledi. Parlak, tedaviyi süren 4 işçinin ise sağlık durumlarının iyiye gittiğini açıkladı.

İBB'DEN SOMA'YA YARDIM

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden ocağı kazasının ardından bölgeye ekip gönderilmesi için İstanbul İtfaiyesine talimat verdi. Başkan Topbaş'ın talimatıyla arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere 55 personel 17 araç ve çok sayıda ekipman bölgeye gönderildi.

GÖNDERİLEN ARAÇLAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden bölgeye gönderilen araç-gereçler ise şöyle: 1 adet Hızır Güç (Afet müdahale aracı), 2 adet Duman Savar (Duman tahliyesi ve temiz hava aracı), 2 adet İtfaiye Aracı (Muhtelif ihtiyaçlar için), 2 adet Köpük aracı, 1 adet K-9 aracı, 2 arama kurtarma köpeği, 2 adet Mobil Büfe, 2 adet Aydınlatma kulesi, 6 adet Seyyar aydınlatma, 1 adet Su ikmal aracı, 5 adet jeneratör, 50 adet temiz hava tüpü 3 adet kamyonet, 3 adet Termal kamera."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.