Soruşturma komisyonu kuruldu

Soruşturma komisyonu kuruldu

Eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Muammer Güler haklarındaki iddialara TBMM Genel Kurulu'nda cevap verdiler.

TBMM Genel Kurulu'nda, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'la ilgili tek bir Meclis Soruşturma Komisyonu kurulmasına karar verildi.

AK Parti milletvekillerinin verdiği soruşturma önergesinin gizli oylamasında 469 oy kullanıldı. 453 milletvekili kabul, 9 milletvekili red oyu kullandı. 6 milletvekili çekimser kaldı, bir oy ise boş çıktı.

Eski İçişleri Bakanı AK Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler, oyunu kabin dışında zarfa koydu. Kabul olan beyaz pulu zarfın içine koyarken yanında bulunan Meclis Başkanvekili AK Parti Kayseri Milletvekili Sadık Yakut'a gösteren Güler, daha sonra zarfı kupaya attı.

İLK ÇAĞLAYAN KONUŞTU

Görüşmeler kapsamında, soruşturmada adı geçen eski bakanlardan ilk olarak Zafer Çağlayan, kürsüye çıktı.

Konuşmasına başlamadan önce 10 dakikalık konuşma süresinin kendisine yetmeyeceğini söyleyen Çağlayan, Meclis başkanvekili Meral Akşener'den ek süre istedi.

Akşener'in talebe olumsuz yanıt vermesine AK Parti sıralarından itiraz geldi. CHP ve MHP gruplarının da katıldığı tartışmanın büyümesi üzerine Akşener oturuma ara verdi.

Verilen aranın ardından Çağlayan kürsüye çıktı. Çağlayan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Sanayi Başkanı, bakan, istifa ettikten sonra milletvekili döneminde, kendim de çalışma arkadaşlarım da bu ülkede çivi çakan, taş üstüne taş koyan, Türkiye'nin ihracatına katkısı olan ve olacak tüm işadamlarının emrine kendimi amade ettim, etmeye de devam edeceğim. Bu suçu 20 yıldır işlediğimi itiraf ediyor ve bu suçu kabul ediyorum.

Bu bir itibarsızlaştırma operasyonudur. Hac ziyaretimin masraflarını ben kendim ödedim. Hac gibi umre gibi ziyaretlerin asılsız iddialara malzeme yapılması inciticidir."

BAĞIŞ: KÜLLİYEN YALAN

Ardından Egemen Bağış kürsüye çıktı. Bağış şunları kaydetti:

"Bu çirkin iftiraların hedefinde olmak çok yaralayıcı. 17 Aralık'tan bu yana hedefine ulaşmak için her yolu deneyen çirkin bir örgütün hedefi olduk. Hukukun en temel ilkeleri ayaklar altına alındı.

Tehditle şantajla bizi soruşturmayanlar siyasi iftiralara başvurdu. İftiralar yargısız infazlar devam ederken, biz kendimizi anlatmak için milletin kürsüsüne çıkmayı bekledik. Hain kumpası bugünden itibaren milletimizle paylaşacağız.

Gerçekler ortaya çıkacak. Ne tür iftiralarla insanların hakkına tecavüz edildiği ortaya çıkacak. Dokunulmazlıkların arkasına saklanmayacağız. Dün bize ilticacı yaftasını yapıştırmaya kalkanlar, montaj ses kaydıyla imanımızı sorgulamaya kalktılar. O kayıt aleni bir montajdır. O ihanet merkezlerinde üretilen montaj ve dublajlarla insanlar tehdit ediliyor.

17 ve 25 Aralık darbe girişimlerine ilişkin paralel medya bir iftira ortaya attı. Usulsüz ihale ve personel alımına yönelik iddialar ortaya attılar. AB Türkiye'ye müfettişler gönderdi. Hiçbir usulsüzlük olmadığı ortaya çıktı. Hayatım boyunca ailemin, partimin başını öne eğecek bir şey yapmadım. Rüşvet aldığım iddiası külliyen yalandır.

Rıza Sarraf'ı 5 yıldır tanıyorum. 3 kez toplamda 1.5 milyon dolar rüşvet aldığım söyleniyor, külliyen yalandır. 12 yıllık siyasi hayatım boyunca birçok kişinin vize almasına yardımcı oldum. Yüzbinlerce vatandaşımızın, vize başvurularında insani çerçevede yardımcı oldum. Alınmamış bir vizeye yardımcı olduğum iddiasıyla 500 bin dolar aldığım söyleniyor. Sarraf hakkındaki haberi engellediğim için de 500 bin dolar aldığım söyleniyor.

'Bana bir gazeteden beni arıyorlar ve 1 milyon dolar vermezsen hakkında haber yapacağız diyorlar' dedi. Bu konuda ne yapabileceği konusunda benden yardım istedi."

Egemen Bağış'ın konuşmasını yaptığı sırada CHP'li vekiller sırtını dönerek protesto etti.

GÜLER: VEREMEYECEĞİM HİÇBİR HESAP YOK

Sonrasında kürsüye gelen eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ise şunları söyledi: "Bu operasyon birçok hukuksuzluk, yetki aşımı gibi yanlışlıkları içermektedir. Maddi delillerden çok önyargılara yönelik bir soruşturmadır. Şahsım ve hükümet adına olumsuzluklar yaratmaktadır. Operasyonlar öncesinde bazı basın yayın kurumlarına servis edilmiştir. Evrensel nitelikteki masumiyet karinesi yok sayılmıştır.

Soruşturmanın belli bir süre beklenerek yapılmış olması da manidardır. Soruşturmanın gizliliği yok sayılmış basına bilgiler sızdırılarak yargı mensupları etki altına alınmaya çalışılmıştır. Adli yargılama hakkı ihlal edilmiştir. Oğlumun ve diğer şüphelilerin ifadesi dahi alınmadan, fezleke niteliğindeki belgeler hazırlanmıştır.

Bir bakanın ve cumhuriyet başsavcısının telefon konuşması kim tarafından dinlenerek basına sızdırılabilir. Bu soruşturmada bir bakan şüpheli olarak adledilmiştir. Bir bakan hakkında cumhuriyet savcısı soruşturma açmaya yetkili değildir. Yasaya göre, cumhuriyet savcısının bakanın amirine yani başbakana bilgi vermesi gerekmektedir. Neden bu bilgiyi vermemiştir. Benim veremeyeceğim hiçbir hesap yoktur.

BAYRAKTAR KONUŞMADI

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise kendi isteğiyle konuşmadı.

Komisyon kuruldu

TBMM Genel Kurulu'nda dört eski bakan hakkında verilen fezlekenin görüşmesi yapıldı. Görüşme sınasında eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında Meclis Araştırma komusyonu kurulması oylanıyordı. Önerge 9 ret oyuna karşılık 459 oyla kabul edildi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.