Sosyal medya vergi takibinde

Sosyal medya vergi takibinde

Maliye Bakanlığı, Twitter, Facebook, Google gibi sosyal paylaşım sitelerinin gelirlerini masaya yatırdı. Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarıyla kazanç vergisi ödemeyen bu tür şirketlere karşı Bakanlık, online reklam gelirlerini hizmet geliri kapsamın

Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması sayesinde faaliyet gösterdikleri ülke yerine merkezlerinin bulunduğu ülkelerde vergi ödeyen Twitter, Facebook, Google gibi sosyal paylaşım sitelerinin gelirlerini Maliye Bakanlığı masaya yatırdı. Maliye Bakanlığı yetkilileri, bu alanda çok farklı amaçlarla fiziki mal tesliminin yanı sıra hizmet niteliğindeki teslimatın olduğuna dikkat çekti. Bu alandaki işlemlere aracılık edenlerle ilgili yükümlülük anlamında mevzuattaki boşlukların tespit edildiği öğrenildi.

HİZMET BEDELİ ALINACAK

Bu çerçevede, Google ve Yandex gibi arama motorları ile Facebook, Twitter, Linkedin gibi sosyal paylaşım sitelerinin artan online reklam gelirleri çoğunlukla kredi kartıyla tahsil ettiğine dikkat çeken yetkililer, paranın da yurtdışına çıktığını belirtiyor. Söz konusu reklam gelirlerinin bir ticari kazanç olarak sayıldığı ve çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması kapsamına girdiği için Türkiye'de vergilendirilmediğini ifade eden yetkililer, online reklam gelirlerini hizmet geliri kapsamına alınmasını sağlayacak bir düzenlemeyi hayata geçirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Yatırımcıyı caydırmaz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Sadece Twitter'a yönelik bir mahkeme kararının uygulanması nedeniyle yatırımcıların Türkiye'den cayacağına inanmıyorum' dedi. Şimşek ayrıca, Twitter'ın ABD'de, Avrupa'da olduğu gibi mahkeme kararlarına riayet etmesi gerektiğini vurguladı.

Twitter kararın iptalini istedi

Erişimi engellenen sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan açıklama geldi. Açıklamada 'Bugün (dün) kullanıcılarımız adına erişimi engelleme kararının geri çekilmesi için mahkemeye başvurduk' ifadeleri kullanıldı. Yapılan açıklamada ayrıca, 'Twitter'ın kapalı olduğu süreçte hiçbir kullanıcının e-mail ve IP adresi gibi bilgilerini Türk hükümeti ile paylaşmadık' denildi.

İstanbul Boğazı'nı göl sanıyorlar

Linkedin Eski Türkiye Bölge Direktörü Ali Rıza Babaoğlan, İstanbul Boğazı'nı göl zanneden Facebook yöneticilerinin olduğunu söyledi. Babaoğlan, 'İstanbul'u ziyaret eden Facebook İcra Kurulu Başkanı Sheryl Sandberg'in olduğu toplantıya katılmıştım. İstanbul Boğazı manzaralı bir otelde kalan Sandberg, Boğaz'ı 'göl' olarak tanımladı. Ve dönüp bu hatasını düzeltmedi bile. Göle karşı kaldığını sanıyordu' dedi.

Erişim tedbirine durdurma kararı

TİB, Twitter'a tedbir amaçlı erişimin engellenmesine ilişkin işleminin yürütmesine Ankara 15. İdare Mahkemesinden oy çokluğuyla durdurma kararı çıktı. Kararda, Anayasa'nın 90. maddesi uyarınca onaylayarak kabul edilen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 'ifade özgürlüğü' başlıklı 10. maddesine atıfta bulunuldu. Alınan bilgiye göre, TİB'in kararı 30 gün içinde uygulaması gerekiyor.

 Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.