Sözleşmeli personel, geçici görevlendirilebilir mi?

Sözleşmeli personel, geçici görevlendirilebilir mi?

399'a tabi sözleşmeli personel 657 sayılı Kanunun ek 8. maddesi çerçevesinde geçici olarak görevlendirilebilir mi?

Soru: Bir kamu iktisadi teşebbüsünde sözleşmeli mühendis olarak görev yapmaktayım. Kurumumun sadece birkaç ilde teşkilatı bulunmakta. Memurların 6 ay başka kurumlarda görevlendirilebileceği söyleniyor. Ben de bu şekilde görevlendirilebilir miyim? Cevabınız için çok teşekkür ederim.

Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun ek 8 inci maddesinin birinci fıkrasında "Memurlar, geçici görevlendirme yapmak isteyen kurumun talebi ve çalıştıkları kurumun izni ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında aşağıda belirtilen şartlarla geçici süreli olarak görevlendirilebilir." denilmiş ve geçici görevlendiremeye ilişkin şartlar sayılmıştır, anılan maddesin ikinci fıkrasında ise " Birinci fıkrada belirtilen haller dışında memurlar, kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyaç duyulması halinde kurumlarınca, Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında altı aya kadar geçici süreli olarak görevlendirilebilir." hükmüne yer verilmiştir.

399 sayılı KHK'nin 58. maddesine göre 657 sayılı Kanunun sözleşmeli personele uygulanabilmesi için Devlet Personel Başkanlığının (DPB) uygun görüş vermesine bağlıdır. Bu durumda DPB'nin konuya ilişkin görüşlerine bakılması gerekmektedir.

DPB mütalaa bülteninde yer alan 12/03/2015 tarihli ve E.1818 sayılı yazısında "Mezkur hükmün iki fıkrasında da "memurlar" ifadesine yer vermek suretiyle düzenlemenin sadece Devlet memuru statüsünde olan personeli kapsamasının hedeflendiği anlaşılmaktadır." gerekçesiyle "399 sayılı KHK'nin (II) sayılı cetvelinde yer alan sözleşmeli personelin 657 sayılı Kanunun ek 8 inci maddesi çerçevesinde geçici olarak görevlendirilmesinin mümkün olmadığı" yönünde bir görüş bildirmiştir.

Öte yandan, 3046 sayılı Kanunun 46. maddesinde "Bakanlıklar kendi bağlı ve ilgili kuruluşları personelinden ihtiyaç duyduklarını yatırım programları ve projelerin hazırlanması gibi konularda ve uzmanlık isteyen işlerde geçici olarak süre ve çalışma konusu belirtilmek şartıyla ve bakanın onayı ile bakanlık merkez teşkilatında görevlendirebilirler. Ancak bu personelin çalışma süresi altı ayı geçemez." hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, Kurumunuzun ilgili olduğu Bakanlıkta altı aya kadar geçici görevlendirilmenizin mümkün olduğunu, bunun dışındaki kurum ve kuruluşlarda ise 657 sayılı Kanunun ek 8. maddesi çerçevesinde geçici görevlendirilmenizin mümkün olmadığını düşünmekteyiz.

www.memurlar.net

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.