'Tekno' seçim yarışı

'Tekno' seçim yarışı

Yerel seçimler için geriye sayım devam ederken, sosyal medyanın da kampanyalardaki ağırlığı artıyor. Adaylar seçmenleri etkilemek için Twitter ve Facebook’u kullanırken, mobil uygulama yaptıran da var.

HANİFE BAŞ

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'Facebook ve YouTube'u kapatma' uyarısına karşın, yerel seçimlerde sosyal medya yarışı hızlanıyor.

Adayların önceki seçimlere göre daha fazla kullandığı mecralar arasında sosyal ağlar da yerini alıyor. Facebook, Twitter gibi sosyal medya mecraları yanında mobilde de seçim yarışı sürüyor. YouTube ve Instagram da yarışta kullanımı artan ağlar arasında. Mobil uygulama yaptıran adaylar da var. Web sitesi tasarımı talebinde de ciddi artış yaşanıyor.

PH1İstanbul Kurucusu ve Strateji Bilimi Uzmanı Bülent Keskin, özellikle Twitter'ın siyasiler için bir seçim meydanına döndüğünü belirtti. Keskin, "Teknolojik gelişmelerle birlikte siyasal iletişimde geleneksel medya vazgeçilmezliğini korurken, internet ve internet ortamındaki sosyal paylaşım siteleri gibi uygulamalar siyasal iletişime farklı bir boyut kazandırıyor" dedi.

Mobil uygulamaya talep

ABD'de Obama'nın seçimleri kazanmasında internetin önemine dikkat çeken Keskin, geçen yılın bu ayından itibaren TBMM'de sosyal medya kullanımının yüzde 90 arttığını, siyasilerin farklı olmak ve rakiplerinin önüne geçmek için alternatif yollar denediğini kaydetti. Keskin, bu seçimlerde mobil uygulamalara da talep geldiğini dile getirerek, en çok kullanılan sosyal medya ağlarının Twitter, Facebook ve YouTube olduğunu aktardı.

Yazılım ve dijital pazarlama firması Nexum'un Yönetici Ortağı Filiz Behrendt de, yurtdışındaki sosyal medya kullanımıyla ilgili başarı hikayelerinin dikkat çektiğini dile getirerek, şunları söyledi: "Türkiye'de internetin ve sosyal medyanın kullanımının bu mecranın ruhuna uygun olduğunu söylemek zor. Sosyal medyada interaktif olabilmek önemli. Türkiye'de iletişimden daha çok iletim amaçlı bir durum ortaya çıkıyor. Adaylar söylediklerini, katıldıkları programları, seçim çalışmalarından ayrıntıları paylaşmaya, mesajlarını iletmeye çalışıyor. Sosyal medyada izlemek, takip etmek, interaktif olmak önemli bir konu. Türkiye'de ise amaç daha fazla takip ve retweet edilmeye dayalı bir anlayış var."

Mesaj iletiliyor

Twitter ve Facebook'tan aday adına hesap açılması ve bu hesap üzerinden mesajlar verilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını dile getiren Behrendt, "Tamamen sosyal medya odaklı bir iletişim çalışması ise çok yok. Bunun yerine Twitter'da etkin olmaya mesajlarını iletmeye çalışan adaylar görüyoruz. Web sitesi tasarım talebinde de artış yaşanıyor" dedi.

En çok takipçi kimde?

Ak Parti'den Melih Gökçek, Kadir Topbaş ve Binali Yıldırım, CHP'den Mustafa Sarıgül, Mustafa Akaydın, Aziz Kocaoğlu, MHP'den Mevlüt Karakaya, Rasim Acar sosyal medyayı en aktif kullanan belediye başkan adayları arasında yer alıyor. Melih Gökçek gibi adaylar kendi hesaplarını kendileri yönetirken, bazı adayların hesaplarını ise danışmanları yönetiyor.

 Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.