Televizyon bağımlısı çocuk narsist toplumun habercisi

Televizyon bağımlısı çocuk narsist toplumun habercisi

Televizyon karşısında hareketsiz geçen saatler çocuklarda sadece kronik hastalık riskini artırmakla kalmıyor psikolojik sorunlara da yol açıyor.

Merve Engin

Psikolog Canan Cantürk, günümüzde evlerin baş köşesinde yerini alan televizyonun çocukların dil, cinsel kimlik ve tutumlarının gelişiminde son derece etkili olduğunu belirterek, çocuklara sınırlı ve bilinçli programlar izlettirme konusunda aileleri uyardı. Cantürk, 0-6 yaş arası dönemin önemine dikkat çekerek, "Bu yaş aralığında izlediğimiz ve öğrendiğimiz olumsuz bilgiler yetişkinlikte depresyon, kaygı bozukluğu ve geniş düşündüğümüzde narsist bir toplum olarak karşımıza çıkar" dedi.

3 yaşa kadar izlettirmeyin

3 yaşına kadar çocuklara asla televizyon izlettirilmemesi gerektiğini söyleyen Cantürk, 3 yaşından sonra ise günde 10-15 dakika kadar izlettirilmelidir. Okul çağında ise gün içinde sadece en sevdikleri tek bir programı izlemelidir." dedi.

Aile çocuktan önce izlemeli

Ailelerin çocuklarının izleyeceği çizgi filmi önceden izlemesi gerektiğini belirten Cantürk, çizgi filmlerde dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı: "Aile çizgi filmlerde somut öğelerin kullanılmış olmasına dikkat etmelidir. Ölüm, Allah, inanç gibi soyut kavramlar 0-6 yaş arası dönemde çok bahsedilmemelidir. Bahsedilecekse de aile doğru anlatımda bulunduğundan emin olmalıdır. Çizgi filmlerde çocuğun olumlu ile olumsuzu ayırt edebilmesi için sadece iyilikler değil, kötülük ve olumsuzluklar da gösterilmelidir.

YURT DIŞINDAN ALINAN ÇİZGİ FİLMLERE DİKKAT!

- Televizyonda saat sınırlaması getirilmelidir.

- Çocuk televizyonu ailenin denetiminde ve yaşına uygun programlar çerçevesinde izlemelidir.

- Özellikle yurtdışından alınan çizgi filmlere dikkat etmelidir. Bu çizgi filmler aile ve kültürel yapımızla bağdaşmaz. Ayrıca dil dil gelişimini de olumsuz etkiler.

- Bazı çizgi filmlerde cinsiyetler belli değildir. Mesela yaratık diye adlandırılan varlıklar vardır hepsi aynı tulumu giyerler. Bu filmler bilinçaltına işlediğinden çocuğun cinsel kimliği açısından son derece sıkıntılıdır.

- İzletilen filmde dilin kullanılış şekline aileler dikkat etmelidir.

 Star Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.