Ücretli öğretmene asgari ücretin altında maaş!

Ücretli öğretmene asgari ücretin altında maaş!

Var olan öğretmen açığı, ücretli öğretmenlik ile doldurulmaya devam ederken, her sene atama bekleyen öğretmen sayısı ise artmaya devam ediyor.

Milli Gazete'nin haberine göre, öğretmen açığına karşı ortaya atılan ücretli öğretmenlik uygulaması, daha fazla mağdur etmeye devam ediyor…

Eğitim sistemi yazboz tahtası haline gelirken, sistemde sadece öğrenciler değil öğretmenler de mağdur oluyor. Öğretmen atamalarındaki yanlış uygulamalar sonucunda sistemde sorunlar ortaya çıkarken, bu durum 700 bin civarında atama bekleyen öğretmen ve 150 bine yakın öğretmen açığına neden oldu. Millî Eğitim Bakanlığı ise var olan öğretmen sorunlarını çözmek yerine geçici çözüm olan ücretli öğretmenlik uygulamasını uygulamaya devam ediyor.

5 BİN 740 TL YATACAĞI SÖYLENMİŞTİ FAKAT GERÇEK FARKLI

Türk-Eğitim-Sen’in 2021-2022 eğitim-öğretim yılı raporunda ücretli öğretmen sayısının “86 bin 668’e” ulaştığı ifade edilmişti. Var olan ücretli öğretmenlerin aylık maaşlarına ilişkin olarak düzenleme yapıldığını duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Haftada 30 saat derse giren öğretmenin alacağı ücret 3 bin 400 TL’den 5 bin 740 liraya yükselmektedir. 40 saat üzerinden alacakları ücret de 7 bin 400 liraya çıkmaktadır” ifadelerini kullanmıştı. Fakat uygulamada bu rakamın yerini kesintiler ile birlikte çok altında ödemelerin hesaplara yatmasına neden oldu.

AYDA 120 SAAT DERSE GİREN BİR ÖĞRETMEN 4 BİN 608 TL ÜCRET ALABİLİYOR

Ücretli öğretmenler girdikleri ders saatleri bazında ücret alırken, branş öğretmenleri ile sınıf öğretmenleri arasındaki ders saati farkı da ücretlere yansıyor. Sınıf öğretmeni ve branş öğretmenlerinin aylık girdiği ortalama ders saati 50 ile 120 saat arasında değişiyor. Bir ücretli öğretmen bir ders saatinde 38 lira 40 kuruş, günlük olarak da 230 TL ücret alıyor. Ayda 120 saat çalışan bir öğretmen asgari ücretin 5 bin 500 olmasına karşın aylık 4 bin 608 TL ücret alabiliyor.

2 BİN 523 TL MAAŞ ALAN ÜCRETLİ ÖĞRETMEN VAR

Ücretli öğretmenlerin Ekim ayı maaş tutarlarına ilişkin veriler incelendiğinde her öğretmenin maaş verileri farklılık gösterirken, öğretmenler kesintilerin ardından 2 bin 523 TL, 2 bin 530 TL, 3 bin 454 TL, 4 bin 16 TL, 4 bin 332 TL gibi maaş tutarlarının hesaplarına yatması dikkat çekti. Yatırılan maaş tutarlarının geneli asgari ücretin altında kalırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 5 bin 740 TL’lik ücreti çok az ücretli öğretmenin alması ise gözlerden kaçmadı.

Kaynak : Milli Gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.