Ücretli Öğretmenlik, Bir Öğretmen İstihdam Modeli Olamaz!

Ücretli Öğretmenlik, Bir Öğretmen İstihdam Modeli Olamaz!

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, 19.09.2022 tarihinde Tivi6’da yayınlanan “Adım Adım 2023” programının canlı yayın konuğu oldu.

Asgari ücretin altında eleman çalıştırmanız suçtur. Ama ne gariptir ki bu ülkede ücretli öğretmenlerin neredeyse tamamı asgari ücretin altında bir gelirle çalıştırılıyor.

Eğitimin temel eksikliğinin öğretmen açığı olduğunu söyleyen Geylan, “Devasa binalar yapabilirsiniz, yeterli sayıda derslik üretebilirsiniz, dersliklerinizi son teknoloji ile donatabilirsiniz ancak sınıfta öğretmeniniz yoksa tüm yatırımlarınız heba olur” dedi.

Öğretmen açığını kapatmak için ücretli öğretmen görevlendirmesi yapıldığına dikkat çeken Genel Başkan Geylan, Türk Eğitim-Sen’in geçtiğimiz yıl yaptığı ücretli öğretmen araştırmasına göre 81 ilde 86 bin 68 ücretli öğretmen görev yaptığını, norm kadro açığının da 121 bin olduğunu belirtti. Geylan, “Ücretli öğretmenler girdikleri ders saati kadar ücret alıyorlar. Örneğin haftada 10 saat derse giren bir ücretli öğretmen 1.600 TL ücret alıyor. Bu öğretmen 20 saat derse girse yaklaşık 3.200 TL ücret alacak. Bugün ülkemizde asgari ücret 5.500 TL’dir. Asgari ücretin altında eleman çalıştırmanız suçtur.Ama ne gariptir ki bu ülkede ücretli öğretmenlerin neredeyse tamamı asgari ücretin altında bir gelirle çalıştırılıyor.” dedi.

2022 yılı sonra ermeden en az 51 bin atama gerçekleştirilmelidir.

Ücretli öğretmenliğin aslında pansuman tedbir olduğunu ancak bugün adeta bir istihdam modeli haline getirildiğini kaydeden Geylan şunları ifade etti: “Öğretmen doğum iznine ayrılır, askere gider ya da rahatsızlığı nedeniyle uzun süreli rapor alır, işte o zaman derslerin boş geçmemesi için ücretli öğretmen görevlendirirsiniz. Ama geride bıraktığımız eğitim-öğretim yılında 86 bin ücretli öğretmen görevlendirmesi yapılmış olması, bunun pansuman tedbir olmaktan çıkarılıp, adeta istihdam modeli haline getirildiğini gösterir. Bu noktada yapılması gereken, ücretli görevlendirmeye ihtiyaç kalmayacak sayıda kadrolu atama yapılmasıdır. Bu yıl toplam 35 bin öğretmen ataması yapıldı. 86 bin ücretli öğretmen olduğu göz önüne alındığında, acil ihtiyacın karşılanması için 2022 yılı sonra ermeden en az 51 bin atama daha gerçekleştirilmelidir.”

Özel okullarda görev yapan öğretmenlerin kamuda görev yapan öğretmenlerle aynı özlük ve mali haklara sahip olmasının sağlanmalıdır.

Özel sektörde görev yapan öğretmenler ile ilgili açıklama yapan Geylan, “500 bin genç meslektaşımız atama bekliyor. Kontenjanlar sınırlı olduğu için yüzbinlerce meslektaşımız hayal kırıklığı yaşıyor. Atama kapısında bu birikme her yıl artıyor. Bu sorunu çözmenin bir başka yolu da özel okullarda görev yapan öğretmenlerin kamuda görev yapan öğretmenlerle aynı özlük ve mali haklara sahip olmasının sağlanmasıdır. Bunun gerçekleşmesi sağlanırsa, MEB kapısında yığılma da azalacaktır. Hükümetten beklentimiz, ivedi şekilde özel sektörde görev yapan öğretmenlerin sorunlarını çözecek tedbirleri almasıdır” dedi.

Genel Başkanın açıklamaları için tıklayınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.