Uzman öğretmen şube müdürü olursa, 69. madde uygulaması

Uzman öğretmen şube müdürü olursa, 69. madde uygulaması

Uzman öğretmenin özel hizmet tazminatını alabilir miyim?

SORU: Uzman öğretmen iken, kadrolu şube müdürü olarak atandım. 657 sayılı DMK'nın 69. maddesi gereği uzman öğretmen tazminatımı alabilir miyim? Özel hizmet tazminatı öğretmenlerde 140, şube müdürlerinde 135 olduğundan sadece aradaki farkı mı alabilirim ya da uzman öğretmenlik bir kariyer olduğundan 20 puan ayrıca alabilir miyim?

CEVAP:

657 sayılı Kanunun 69. maddesi şu şekildedir:

"Kurumlar, Eğitim ve Öğretim, Sağlık ve Yardımcı Sağlık ve Teknik Hizmetler Sınıflarına dahil memurlardan, kariyerlerinden yararlanmak istediklerini 2 - 4 üncü dereceler arasındaki idari görevlere ait olup kazanılmış hak derecelerinin iki altındaki derecelerden tesbit ve ihdas edilmiş kadrolara atayabilirler.Bu suretle atanan memurların aylıkları kazanılmış hak dereceleri üzerinden ödenir. Ancak kazanılmış aylık dereceleri ve kariyer hizmet sınıfları için tesbit edilen ek gösterge, zam ve tazminatlar ile atandıkları görevlerin ek gösterge, zam ve tazminatlarının farklı olması halinde fazla olanı ödenir."

Bu maddeye göre EÖHS'da ve kazanılmış hay aylığı 5 olan bir öğretmen, 2-4 arasındaki bir GİH şube müdürü kadrosuna atanırsa, bu durumda ek gösterge ve zam ve tazmninat ödemesi hangisi yüksekse o kadro üzerinden ödenecektir. Aynı durum 4. dreredece olup da 3. veya 2. dereceye atanacak kişi için de geçerlidir.

Ancak 1. derece kadroda yer alan 1 öğretmen, 1. dereceli bir şube müdürü kadrosuna atandığında bu madde uygulanmaz.

Bu konu, Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği ve DPB Görüşlerinde şu şekilde yer almıştır:

657 sayılı Kanun'un 69'uncu maddesinin nasıl uygulanacağına ilişkin olarak 91 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'nde detay açıklamalara yer verilmiştir. Buna göre; bazı hizmet sınıflarına dahil kariyer görevlerde olup 1 ve 2'nci derecelere yükselen memurlardan, daha alt derecelerdeki idari görevlerde yararlanabilmek amacıyla 657 sayılı Kanun'un 69'uncu maddesinde değişiklik yapılmıştır. Bu madde hükmünün uygulanabilmesi için şu şartların bulunması gerekmektedir.

1- Eğitim ve Öğretim, Sağlık ve Yardımcı Sağlık ile Teknik Hizmetler Sınıflarına dahil memurlar hakkında 657 sayılı Kanun'un 69'uncu maddesi hükmü uygulanabilecektir. 2- Ancak 2, 3 ve 4'üncü derecelerde bulunan idari görevlere bu suretle atama yapılabilecektir. 3- Memurun kazanılmış hak aylığı ile atanacağı kadro derecesi arasında iki dereceden fazla fark olmayacaktır.

Bu şartlara uygun olarak atanan memurların aylıkları, kazanılmış hak aylık dereceleri üzerinden ödenecek, kariyerleri ile ilgili hizmet sınıflarında alabilecekleri ek gösterge, zam ve tazminatlar ile atandıkları kadronun ek gösterge, zam ve tazminatlarından hangisi daha yüksek ise kendilerine bunun üzerinden ödeme yapılacaktır.

Bu kıyaslamada ek gösterge ile zam ve tazminatların her bir unsuru ayrı ayrı dikkate alınacak ve mesela gerekirse ilgililere ek gösterge ile iş güçlüğü zammı kariyerleri ile ilgili hizmet sınıflarında alabilecekleri miktarlar üzerinden, temininde güçlük zammı ile özel hizmet tazminatı ise atandıkları idari kadro için öngörülen miktarlar üzerinden ödenebilecektir. Ancak ilgililerin kariyerleri ile ilgili görevleri yürütürken alabilecekleri mali haklar, bu görevi, atandıkları idari görevin bulunduğu yerde ve büroda yürütmeleri halinde yararlanabilecekleri mali haklar esas alınarak belirlenecektir. Örneğin, madende çalışmakta olan bir mühendisin şube müdürlüğüne atanması halinde, kendisine ödenecek zam ve tazminat tespit edilirken, büroda çalışan Teknik Hizmetler Sınıfı'na dahil bir mühendisin alabileceği zam ve tazminatlar ile Şube Müdürü'nün zam ve tazminatları karşılaştırılacak ve yüksek olanı ödenecektir. Böyle yapılmadığı takdirde, madende ve büroda çalışan iki mühendisin de benzer idari görevlere atanmaları halinde mali haklarında farklılık yaratılmış olacaktır.

Ayrıca, Yan Ödeme Kararnamesi'nde; "657 sayılı Kanun'un 69'uncu maddesi uyarınca zam ve tazminat ödenebilmesi için, atamanın bu maddeye göre yapıldığının ve anılan madde uyarınca aranan hizmet gerekçesinin atama onayında belirtilmiş olması zorunludur. Kazanılmış hak aylık derecesinin üstü, eşiti veya ikiden fazla alt dereceli kadrolara atananlara anılan maddeye göre zam ve tazminat ödenmez." hükmüne yer verilmiştir.

Yine Devlet Personel Başkanlığı'nın vermiş olduğu görüşte (18 sayılı bülten 20. sayfa); "Bu itibarla, 4'üncü derece Sağlık Teknisyeni kadrosunda çalışan ve Biyolog unvanını ihraz ettiği belirtilen ilgilinin kazanılmış hak aylık derece olarak 3'üncü dereceyi iktisap etmiş olması halinde hakkında anılan 69'uncu maddenin uygulanabileceği mütalaa edilmekle birlikte, söz konusu personelin, Eğitim ve Öğretim Hizmetleri ile Sağlık ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4'üncü derecelerdeki kadrolarına derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılmasına imkan veren ve hizmet süresine bağlı olarak bu derecelere atanabilmeyi öngören bir düzenleme olan 657 sayılı Kanun'un 68'inci maddesinin (B) fıkrası gereğince, 3'üncü derece Hastane Müdür Yardımcılığı'na atanması durumunda ise 69'uncu maddenin 2'nci fıkrasının uygulanması mümkün bulunmamaktadır" ifadelerine yer verilmiştir.

Sonuç olarak, 1.derece Uzman Öğretmen kadrosundan 1. dereceli şube müdürü kadrosuna atandığınız için 657 sayılı Kanun'un 69'uncu maddesinden faydalanamazsınız. Çünkü, atamanın 2-4 dereceli idari kadroları kapsaması gerekmektedir.

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum