Vakıf, memura ödeme yapılabilir mi?

Vakıf, memura ödeme yapılabilir mi?

Vakıf, memura ödeme yapılabilir mi?

 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Güçlendirme vakfı, üniversitede görev yapan bazı memurlara teşvik babından ek ödeme yapmıştır.

Bu husus vakıflar Genel Müdürlüğünce tespitedilmiş ve durum YÖK'e bildirilmiştir.

Peki bir memura, vakıf bünyesinden ek ödeme yapılabilir mi?

657 sayılı Kanunda bu konuya ilişkin olarak iki hüküm bulunmaktadır.

1-

Madde 28- Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, meslekî faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçekkişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz.

Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri görevleri, özel kanunlarda belirtilen görevler ile kurumundan izin alınmak kaydıyla yapılan insanî ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmalar bu yasaklamanın dışındadır.

Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler.

2-

Madde 146- Bu Kanunun birinci maddesinin birinci fıkrası kapsamına giren memurlar aylık, ücret, ödenek,hizmetle ilgili her çeşit ödeme ve bunların şekil ve şartları bakımından bu Kanundaki hükümlere, aynı maddenin ikinci fıkrası kapsamına giren memurlar özel kanunlardaki hükümlere tabidir.

Memurlara kanun, tüzük ve yönetmeliklerin ve amirlerin tayin ettiği görevler karşılığında bu Kanunla sağlanan haklar dışında ücret ödenemez. Hiçbir yarar sağlanamaz. (Gençlik ve Spor hizmetleriuygulamasında fiilen görevlendirilecekler hariç.)

Bu Kanun gereğince ödenecek aylık, taban aylığı, kıdem aylığı zam ve tazminatlar ile diğer ödemeler toplamının brüt tutarı, bulunulan yerde İş Kanunu gereğince işçiler için tespit olunan asgari ücretin aylıktutarından az olamaz: az olması halinde, aradaki fark memurun diğer özlük hakları ile ilgilendirilmeksizin tazminat olarak ödenir.

ÖDEME YAPILAMAZ

Yukarıda yer verilen maddelerden de görüleceği üzere, memurlara bir vakıf üzerinden ödeme yapılması mümkün değildir.

Ancak YÖK Denetleme Kurulu, yukarıdaki konuya ilişkin inceleme raporunda,

1219 sayılı yasayı değiştiren tam gün yasasında yer alan yasaklayıcı kuralın, Anayasa Mahkemesince iptal edildiği, bu nedenle de doktoların muayenehane açma ve sürdürme haklarının olduğu ve Anayasa'nın eşitlik ilkesi gereğince de diğer memurların da benzer şekilde 2. iş yapmalarının önünün açıldığının düşünüldüğü belirtilmiştir. Ancak bu konuda kesinleşmiş yargı kararının bulunmadığı belirtilmiştir.

YÖK Denetleme Kurulu raporunda yer alan bu değerlendirme baştan sona hatalıdır. Birincisi, Anayasa Mahkemesinin o gün itibariyle vermiş olduğu kararda 6 aylık süre bulunmaktadır. Yani yüksek mahkeme, TBMM'ye 6 ay daha süre vermiştir. İkincisi ise söz konusu düzenleme doktolara ilişkindir. Anayasa'nın eşitlik ilkesine bakılarak, yeni bir düzenleme yapılmaksızın memurlara da 2. iş hakkı geldi demek yanlış bir değerlendirmedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.