Vergi ihbarcısına 7 milyon TL ödül

Vergi ihbarcısına 7 milyon TL ödül

Vergi kaçağı ihbarları geçen yıl yüzde 100’ün üzerinde arttı. İhbar ikramiyeleri de rekor kırarak 7 milyon liraya ulaştı.

Ercan Baysal

Kayıtdışı ile etkin mücadele eden ve vergi gelirlerini artıran Maliye Bakanlığı, ihbarcıların da yüzünü güldürdü. Vergi kaçıran iş adamları, kişi ve kendi patronlarını ihbar edenlere 2012 yılında 3 milyon lira ödenirken, bu rakam geçen yıl yüzde 100'ün üzerinde artış göstererek 6-7 milyon lirayı buldu. Artışın en önemli sebeplerinden biri teknolojik altyapının güçlenmesi ve çalışanların patronlarını daha yakından takip etmesi olarak gösteriliyor. Vergi daireleri tarafından ikramiyelerin ödemesi gerçekleştirilirken, 2014 yılı ocak ayından itibaren de belgeli yeni ihbarların geldiği belirtiliyor.

Tahsilatın yüzde 10'u ödeniyor

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından ödenen ihbar ikramiyeleri her geçen yıl artıyor. 2007'de 613 bin TL ödeme yapılırken, geçen yıl 10 kata varan oranda arttı. İhbar ve şikayetlerde ağırlıklı olarak patronunun vergi kaçırdığını iddia eden çalışanlar yer alıyor. İsmi gizli tutulan vergi ihbarcısı, kendi patronunu başka bir kurumu veya babasını bile ihbar edebiliyor. Maliye'nin nitelikli ihbar sayısının artması için ödül mekanizmasını hızlandırıcı çalışması da bulunuyor. Ancak konuya ilişkin somut adımlar henüz atılmış değil. Vergi ihbarcısına, inceleme sonrasında tahsil edilen vergi üzerinden yüzde 10'u oranında ödeme yapılıyor.

 Star Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.