Üst yargıdaki 160'lık grup panik halinde

Üst yargıdaki 160'lık grup panik halinde

Yargıtay ve Danıştay'ı tam anlamıyla içtihat mahkemesine dönüştürecek olan yasa tasarısı yüksek yargıdaki Paralel Yapı üyelerini gizlenme taktiğine yöneltti

YARGITAY VE DANIŞTAY'DAKİ DÜZENLEME PARALELCİLERİN ELİNİ AYAĞINA DOLAŞTIRDI

İstinaf mahkemelerinin kurulması nedeniyle Yargıtay ve Danıştay'ı küçülmeye götürecek olan yasa tasarısı, yüksek yargıdaki Paralel Yapı'ya yakın üyelerde paniğe neden oldu.

'SEÇİLMEZSEK İSTİFA EDERİZ'

Paniğin en yoğun yaşandığı grup, önceki dönemde 160 kişi birden seçildikleri için yargıda "160'lıklar" olarak bilinen grup. Bu grupta Paralel Yapı'ya yakın üyeler tasarı kamuoyuna yansıdıktan sonra 15-20'şerli gruplar halinde toplantılar yaptı. Bu toplantılarda özellikle Paralelci gruplarda "hemen istifa edelim" görüşü hakim olurken bu görüş sonraki toplantılarda, "Yasa çıkıp bir uygulanmaya başlansın bakalım, seçilmezsek istifa ederiz"e dönüştü. Toplantılar sonunda bir üyenin Yargıtay üyeliğinden istifa ettiği belirtildi. Yargıtay'daki 160 üyeden bazıları paralel yapı ile bağlantılı olmadıkları için bunu ispat etmeye çalışırken bu yapıya yakın olduğu değerlendirilen bazı üyelerin kendilerini "sosyal demokrat" ve "milliyetçi muhafazakar" olarak göstermeye çalıştıkları belirtiliyor. Paralel Yapı'ya yakın bu isimlerin Yargıda Birlik Derneği ile ilişkiye geçmeye, bu yolla da HSYK tarafından yeniden seçilmeye çalıştıkları değerlendiriliyor.

ASIL HESAP HSYK'DA

Paralel Yapı'ya yakın olan bir grubun, kendilerinin net olarak bilindiklerinin farkında olduklarından hiçbir girişimde bulunmamayı strateji olarak seçtikleri belirtiliyor. Yargıda Birlik Platformu içinde yer alıp da kendilerini "milliyetçi muhafazakar" tanımlayan grupta ise ayrışmanın yaşandığı iddia ediliyor. Bu iddialara göre, miliyetçi muhafazakarlardan bir kısmı, yeniden seçileceklerini düşünerek "Birlik ruhu"ndan kopmamayı, bir grup ise "artık bizi seçmezler" diyerek "yargıda birlik" anlayışının uygulama imkanının kalmadığını değerlendiriyor. Yargıtay'da bütün bu değerlendirmeler yapılırken hem Yargıtay hem de Danıştay'ın üyelerinin tamamını mevcut HSYK seçeceğinden asıl stratejik adımların HSYK'da atılacağına işaret ediliyor.

ERSAN ATAR / Sabah

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.